Waarom deze titel voor mijn blog. Ik heb al verschillende blogs gehad, met verschillende titels. Geen van deze kon ik gebruiken voor dit blog en het lukte mij niet een nieuwe te verzinnen tot ik met iemand sprak over de gesprekken die er zijn als er een diagnose gesteld is. Op het moment dat ik naar zo'n gesprek ga en eigenlijk al weet wat de uitkomst is, hoop ik toch dat ik er helemaal naast zit.

Maar zoals de eendentest al zegt: als het kwaakt als een eend.... dan is het waarschijnlijk een eend. Toch hoop ik stiekem elke keer weer dat dat niet zo zal zijn, dat het deze keer geen eend is, maar stomweg een gans.

Heel veel logjes

In januari 2005 ben ik begonnen met de voorloper van de weblog, een papieren krantje. Deze stond vol met uitspraken en gebeurtenissen van mijn kinderen. Niet veel later ben ik begonnen met een weblog: darojaca. Helaas ben ik al die verhalen kwijtgeraakt, want ik had de weblog veranderd en omdat ik dat niet zo mooi vond, had ik deze verwijderd, nooit bij stilgestaan dat mijn hele weblog dan zou verdwijnen. In 2007 ben ik met Ass is't begonnen en even later veranderd in mammavanvier. Omdat web-log stopte ben in in 2012 overgestapt naar blogspot met mammavanvijf. Op gegeven moment waren de kinderen op een leeftijd dat de uitspraken minder werden en de meeste blogs over gevechten met school,  jeugdzorg, gemeente en zorgkantoren gingen. Eind 2016 ben ik gestopt met bloggen over mijn kinderen. Nog wel geprobeerd met alleen verhalen over Puk, maar dat vond ik te beperkt.

Begin vorig jaar was mijn harddisk gecrasht,  gelukkig heb ik de meeste bestanden terug kunnen halen. Daar kwam ik bijna alle verhalen die ik in de weblogs geschreven had weer tegen en van de week ben ik begonnen met het bundelen van voornamelijk uitspraken van Roger. Vanaf januari 2005 tot en met zijn twintigste verjaardag. Al 75 pagina's zijn vol met uitspraken en heb nog twee jaar te gaan om in te vullen. Ik kan vertellen dat de tranen over mijn wangen rolden, net als met het uitzoeken van foto's, zit er enorm veel tijd in om de verhalen te kopiëren en te plakken, want ze moeten ook gelezen worden. Dan vind ik het wel jammer dat ik besloten had te stoppen, want ook voor Puk is er een gat gevallen tussen 2017 en 2019. Natuurlijk had ik de uitspraken op kunnen schrijven in een boekje, maar op een of andere manier is mij dat niet gelukt, iets van... komt later wel... dat onthoud ik wel. Niet dus. Die van Roger is bijna klaar (moet nog wel opgemaakt worden, want door de verandering van weblog naar blogspot zijn een hoop rare tekens in de teksten gekomen). En dan moet ik die van de meiden nog doen... Ik heb nog een hoop te lachen.

Inmiddels is alles gevonden, geknipt en geplakt. Negentig pagina's om op te maken. Ik zou alles wel aan jullie willen laten zien, maar dat ga ik niet doen.

Nou eentje (uit een krantje van april 2006, Roger was toen 6 jaar):


HOEZO INGEWIKKELD?

“Het is Pur- merend” zegt Roger. “Nee,” zeg ik, “het is Purmerend.” “Nee hoor,” zegt Roger verbaasd. “Het is Purmerend want er zit een meer in.” “Je schrijft Purmerend, maar zegt Purmerend. Net als frikandel, je schrijft frikandel maar zegt frikandel.” “Het is fiekiedel hoor,” antwoordt Roger. Dan is het even stil.
Roger zegt: “Je schrijft frietjes maar zegt patatjes… hè mam?”

16 opmerkingen:

 1. Wat een enorme klus, en die rare tekens aanpassen, ik weet wat je bedoelt. ;)
  Maar wel heel leuk voor jou om terug te lezen dus. :)
  In Rogers eigen weblog stonden trouwens ook hele leuke dingen.
  Zelf kon je er ook wat van, met Annie en Alie. :)
  Haha, patatjes. :)

  Dankzij Plato kwam ik bij Ass is't terecht, kan je nagaan hoe lang ik jou al volg. :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, Plato kwam later, hij kwam al wel bij heel veel andere bloggers, maar nog niet bij mij, ik keek in die tijd heel erg tegen hem op en durfde toen niet zo goed bij hem te reageren. Dat is gelukkig goed gekomen :) Ik kan wel zien hoeveel reacties er waren, maar helaas niet meer van wie. Ik weet dat er heel veel gestopt zijn. En ja, Alie en Annie, dat mis ik nog wel eens.
   Ik had al eerder geschreven, jij bent een van mijn eerste trouwe bezoekers en ik ben blij dat je mij weer gevonden hebt.

   Verwijderen
 2. Kind wat een klus.... en ja dat drama van die diakritische tekens herinner ik me nog heel goed... het hele weblogdrama als ik eerlijk ben maar oké.
  En ja al jouw blogs herinner ik me ook... de inhoud in context maar niet de details (helaas, had ik maar een fotografisch geheugen gehad dan had ik je kunnen helpen). En tja die lui die weblog geruïneerd hebben zijn, net als alle archieven, onbereikbaar, zo jammer !!

  Ik weet wel dat ik je las/volgde maar wanneer dat gestart is? Geeeeeeeen idee ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Echt heel erg, sommige woorden of zelfs zinnen zijn gewoon puzzels geworden, daar zit nog een heleboel tijd in en ik blijf het lezen en ik blijf maar lachen Ik heb geen idee wat er in mijn eerste weblog stond, ik weet dat ik veel reacties heb gekregen en heel veel contacten, maar zij zijn ook gestopt met bloggen en dan verlies je elkaar toch.
   Een fotografisch geheugen lijkt mij ook niet alles.. soms is het best fijn dingen te vergeten.

   Verwijderen
  2. ZO als met alles... het heeft 2 kanten...

   Heb je hier al gekeken trouwens: https://web.archive.org/ ?

   Verwijderen
  3. nu wel, helaas zonder resultaat. Dank je mop voor het meedenken.

   Verwijderen
 3. Wat moet dát leuk zijn om dat allemaal terug te vinden, maar inderdaad, heel veel werk als het uit een andere opmaak komt. Herinner ik me ook van de tijd "na streepjes weblog"maar ik was al bij dat het terug had want het was maanden zoek geweest. Heerlijk die kinderpraat, snal wel dat je daar nog veel lol aan gaat beleven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is ontzettend leuk, ik geniet er echt van. Zie ook gelijk weer voor mij hoe klein ze waren en ik hoor hun stemmetjes en manier van uiten weer. Daar word ik heel blij van.

   Verwijderen
 4. ha die Nathalie
  dat is een ramp , en heel veel werk pppffftt
  ik heb van '66 tot '72 in Purmerend gewoond , zo zeg je het en zo schrijf je het

  gister en gisteren zijn beide de dag van voor vandaag , dus beide goed , toch :)
  ja pracht omgeving , en de foto's gaven een aardig beeld ondanks de mist , ja de wind en de vocht zijn koud
  fijne avond groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet dat het Purmerend is... haha... maar ja, die klemtoon hè?
   Vandaag is het best prettig weer buiten, heerlijk om te wandelen.
   Groet en een fijne dag!

   Verwijderen
 5. Ha ook ik heb een weblog gehad en een space en punt, maar met de overstap naar wp alles over gezet en verwijderd en nu alleen nog blogger en wp
  En idd krijg je dan hele vreemde dingen te zien...ben blij dat ik dat gelijk aangepakt heb.
  Groetjes...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het zijn bijna 500 pagina's aan tekst :) Ik had er toen niet zo heel veel zin in, nu eigenlijk nog niet, maar om al die verhalen te lezen is zo leuk en dan kan gelijk de tekst aanpassen.
   Groetjes....

   Verwijderen
 6. Kinderen doen écht de mooiste uitspraken. Heel veel werk maar ontzettend leuk om te doen! Nog leuker is het wanneer het af is (-: Ik heb maar één kind en dan is een schrift met uitspraken snel gevuld. Fotoalbums...eens houdt het op (-:
  De blogs die ik schrijf/post, staan niet alleen in Word maar verstuur ik eind van de maand naar m'n gmail-account.
  Lieve groet ♥

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb de oude blogs op de harde schijf en op een externe schijf. Dan ook nog in verschillende mapjes (door de reparatie van die crash) dus kom ik nog steeds van alles tegen :)
   Ik ben blij als het af is, ook die van de meiden.
   Lieve groet terug,

   Verwijderen