Waarom deze titel voor mijn blog. Ik heb al verschillende blogs gehad, met verschillende titels. Geen van deze kon ik gebruiken voor dit blog en het lukte mij niet een nieuwe te verzinnen tot ik met iemand sprak over de gesprekken die er zijn als er een diagnose gesteld is. Op het moment dat ik naar zo'n gesprek ga en eigenlijk al weet wat de uitkomst is, hoop ik toch dat ik er helemaal naast zit.

Maar zoals de eendentest al zegt: als het kwaakt als een eend.... dan is het waarschijnlijk een eend. Toch hoop ik stiekem elke keer weer dat dat niet zo zal zijn, dat het deze keer geen eend is, maar stomweg een gans.

Het boemeltreintje

Voor mijn oudste (juli 1994) drie was, werd er al gezegd dat hij "anders" was. Tot zijn eerste diagnose waren er al vermoedens van hoogbegaafdheid of beelddenker. Pas na aandringen van de basisschool is er een traject gestart. Opeens leek ik in een sneltrein te zitten, een emotionele achtbaan. Ik probeer mijn ervaringen door middel van mijn verhaal te delen. 

Vanaf het moment dat ik samen ging wonen met mijn huidige man, ging mijn leven rustig aan vooruit, ik zat zeg maar, in een boemeltreintje. Dat reed op zijn gemak over het spoor. Geen haast, geen rare dingen. Gewoon lekker denderen.

In het jaar voor de eerste diagnoses kwamen begon het treintje wat te rammelen. Hij maakte wat meer vaart, wisselde geregeld van spoor en begon haltes over te slaan. Af en toe keek ik naar de Machinist, maar die reed stug door. Hij had geen tijd voor mijn bezorgdheid.

De hele tijd had ik gedacht dat het wel weer goed zou komen, dat de Machinist wat rustiger zou gaan rijden en het juiste spoor weer zou vinden, tot de Kaartjesknipper langs kwam en mij vertelde dat ik in de verkeerde trein zat. Er werd mijn vriendelijk verzocht deze trein te verlaten en over te stappen op de eerst volgende trein.

En daar stond ik, op een verlaten perron met niets er omheen, behalve een spoor. De boemeltrein vertrok en ik was het spoor bijster. Voor ik mij af kon vragen hoe nu verder, verscheen er een andere trein. De Kaartjesknipper begeleidde mij naar een coupé en sloot de deur achter mij. De trein vertrok.

(wordt vervolgd)

2 opmerkingen:

 1. Wat een mooi metafoor meis.... al was de reis dan nog zo hobbelig, je hebt ook onnoemelijk veel gewonnen wat anderen gemist hebben

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit was nog maar het begin, de reis is nog veel langer, maar daar schrijf ik een andere keer weer over.
   Laifs,

   Verwijderen